In dit blogartikel deel ik één van de plantencombinaties die ik regelmatig aan mijn klanten adviseer.

Voordat ik hierover meer zal delen, eerst een korte inleiding. Dat bloemen en planten een tuin sfeer en charme geven, vergt geen toelichting. Misschien zelfs belangrijker; het is ontzettend nuttig voor ons ecosysteem om -veel- beplanting toe te passen in onze tuinen. Beplanting heeft zoveel voordelen: het vangt het regenwater op, het houdt dieren in leven, etc. Het aanleggen van een plantenborder is een belangrijke stap in de ‘groene richting’. Een moderne, weelderige, bij- en vlindervriendelijke, ‘Bloomon-achtige’ pluktuin, dat past helemaal in 2021. De plantencombinatie die in dit blogartikel wordt toelicht, is gebaseerd op de ideeën van Piet Oudolf. Kenmerkend aan zijn tuinen: bij- en vlindervriendelijk, weelderig en natuurlijk. En niet onbelangrijk: een Piet Oudolf- achtige platenborder vergt nauwelijks onderhoud. De tuin groeit na 1 of 2 jaar dicht, waardoor er geen ruimte meer is voor onkruid. 1x per jaar (begin maart) moet alles afgeknipt worden. In het voorjaar loopt alles weer uit.

Ook zit in zijn tuinen altijd een zekere opbouw. Als de opbouw van een border goed gelukt is, is het net een kunstig schilderij. Een Piet Oudolf-achtige planten border geeft een strakke tuin wat meer levendigheid en maakt een natuurlijke tuin nog natuurlijker!

In dit blogartikel deel ik één van de plantencombinaties die ik regelmatig aan mijn klanten adviseer.

Voordat ik hierover meer zal delen, eerst een korte inleiding. Dat bloemen en planten een tuin sfeer en charme geven, vergt geen toelichting. Misschien zelfs belangrijker; het is ontzettend nuttig voor ons ecosysteem om -veel- beplanting toe te passen in onze tuinen. Beplanting heeft zoveel voordelen: het vangt het regenwater op, het houdt dieren in leven, etc. Het aanleggen van een plantenborder is een belangrijke stap in de ‘groene richting’. Een moderne, weelderige, bij- en vlindervriendelijke, ‘Bloomon-achtige’ pluktuin, dat past helemaal in 2021.De plantencombinatie die in dit blogartikel toelicht, is gebaseerd op de ideeën van Piet Oudolf. Kenmerkend aan zijn tuinen: bij- en vlindervriendelijk, weelderig en natuurlijk. En niet onbelangrijk: een Piet Oudolf- achtige border vergt nauwelijks onderhoud. De tuin groeit na 1 of 2 jaar dicht, waardoor er geen ruimte meer is voor onkruid. 1x per jaar (begin maart) moet alles afgeknipt worden. In het voorjaar loopt alles weer uit.

Ook zit in zijn tuinen altijd een zekere opbouw. Als de opbouw van een border goed gelukt is, is het net een kunstig schilderij. Een Piet Oudolf achtige planten border geeft een strakke tuin wat meer levendigheid en maakt een natuurlijke tuin nog natuurlijker!

Een moderne, weelderige, bij- en vlindervriendelijke, ‘Bloomon-achtige’ pluktuin, dat past helemaal in 2021.”

Alium wit of paars

Ongelooflijk populair. Zit ook vaak in boeketen van Bloomon. Hij bloeit terwijl er verder nog niet zoveel zoveel bloemen bloeien. De Alium dien je te poten in het najaar en komt dan meerdere jaren naar boven. Zelfs als hij is uitgebloeid is, is het nog een prachtige plant.

Witte Alium

Echinacea purperea alba

Echinacea purpurea, de zonnehoed, behoort thuis in de categorie ‘mooiste tuinplanten’. U kunt lang van deze plant genieten, van juli tot oktober. Het trekt bijen en heel veel vlinders aan.

Echinacea

Rudbeckia fulgida goldsturm

Net als de Echinacea een lange bloeitijd van juli tot oktober. Met zijn gele bloem kleur een echte blikvanger. Meestal zet ik de Echinacea en Rudbeckia door elkaar heen, dit geeft zo’n mooi effect.

Rudbeckia  fulgida goldsturm

Pennisetum Alopecuroides Hameln

Ik gebruik drie soorten siergras in deze combinatie. De Pennisetum is een laag soort siergras. In de zomer is het vooral een plant voor de opvulling. In de winter is deze erg mooi als de rijp op het gras zit.

Pennisetum Alopecuroides Hameln

Miscanthus sinensis silberspinnen

Miscanthuis is een hoog, statig siergras. Vaak gebruik ik van deze gras maar 1 of 2 stuks. Omdat hij zo hoog is gebruik ik hem vaak voor de opbouw achterin in het plantvak.

Miscanthus sinensis silberspinnen

Deschampsia cespitosa goldtau

Deze siergras is prachtig als de (ondergaande) zon erop schijnt. Alsof hij in brand staat.

Deschampsia cespitosa goldtau

Verbena bonariensis

Ook een plant die bijen en vlinders aantrekt. Met zijn flamboyante groeiwijze en zijn subtiele bloementjes laat hij de echinaiea en rudbeckia stralen. Zaait zich uit zodat je een natuurlijk effect krijgt in je tuin. Ondanks dat hij zich uitzaait is hij wel goed in bedwang te houden. Door de luchtige open bloeiwijze kan verbena mooi worden verweven met andere vaste planten

Verbena Bonariensis

Naar eigen smaak kan de combinatie worden uitgebreid met bijvoorbeeld Helleborus niger (Kerstroos), Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’ (Anemoon/ herfstanemoon), Buddleja davidii Black Knight (Vlinderstruik), Vinca minor (Kleine maagdenpalm) of Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ (Salie).

Wilt u deze plantencombinatie ook aanleggen in uw tuin? Let dan goed op de opbouw van de border. Laat plantensoorten vloeiend in elkaar overlopen. Voor kleinere tuinen geeft het een extra mooi effect om de schutting te laten begroeien met klimmers.

Om het onderhoud tot een minimum te beperken en deze tuin het beste tot zijn recht te laten komen, is het ontzettend belangrijk om de juiste aantallen te kiezen. Bespreek dit met een hovenier of een adviseur in het tuincentrum.

Ook deze combinatie in uw tuin? Ik help u graag! Neem gerust contact op om vrijblijvend een offerte te ontvangen.